D’aptituds i d’actituds: lliçó inaugural curs 2014-2015.

Politica-Economica-UB-Germa-Bel_ARAIMA20101201_0091_1

El proper dilluns dia 15/09/2014 marca l’inici oficial de les classes del curs acadèmic 2014-2015 i com a novetat d’aquest any, tenint en compte que el nostre centre celebra el seu 20è aniversari hem organitzat una lliçó inaugural del curs adreçada  a l’alumnat de 4tESO, 1rBAT, 2nBAT i Cicles Formatius que esperem que tingui continuïtat en el temps d’aquí en endavant. Per aquesta primera lliçó inaugural hem volgut convidar a Germà Bel, prestigiós conciutadà del nostre poble que és conegut i reconegut acadèmic arreu del país.

Germà Bel és de Les Cases d’Alcanar (Terres de l’Ebre, 1963). Catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona i professor visitant de la Princeton University. Investigador ICREA-Acadèmia (2011-2015). Llicenciat en ciències econòmiques per la Universitat de Barcelona al 1986, obtingué al 1988 el grau de màster en economia per la University of Chicago. Més tard, al 1993, obtingué el grau de Doctor en Economia per la Universitat de Barcelona. Entre 2004 i 2006 va estar professor visitant a Cornell University i a Harvard University. Entre maig i agost de 2009 va estar investigador visitant al European University Institute (Florència). Entre 2012 i 2014 va ser professor visitant a Cornell University i Princeton University.

La seva investigació acadèmica es centra, per una part, en l’economia i la política de les infraestructures i el transport. Per altra, també investiga sobre la reforma del sector públic, especialment en matèria de privatització de l’empresa pública, regulació i competència en els mercats, i reforma del serveis locals i de les infraestructures. Sobre aquestes qüestions ha publicat i editat diversos llibres, entre els que destaquen els més recents:

  • (1) Economía y Política de la Privatización Local (Marcial Pons, 2006), que ha estat premiat per la Societat Catalana d’Economia (IEC), i pel Col·legi d’Economistes de Catalunya),
  • (2) Aeroports i Poder (Edicions 62, 2007, amb Xavier Fageda),
  • (3) España, capital París (Destino, 2010; La Campana, 2011; Sussex Academic Press 2012)
  • (4) Economics and politics of high-speed rail: Lessons from experiences abroad (Lexington Books 2012, amb Daniel Albalate).

A octubre de 2013 publica Anatomia d’un desengany. La Catalunya que és i l’Espanya que no va poder ser (Destino, en castellà Anatomía de un Desencuentro). Ha publicat més d’un centenar d’articles en revistes acadèmiques  internacionals i espanyoles. (més informació: http://www.germabel.cat ). Ha rebut diversos premis a Catalunay pels seus llibres. També ha rebut el premis “William E. and Frederick C. Mosher Award” de la American Society for Public Administration al millor article acadèmic de l’any 2009, i el premi de US Academy of Management (Public & Nonprofit Division) al millor article acadèmic de 2010

Entre 1989 i 1993 va ser assessor econòmic per la Diputació de Barcelona (àrea de Cooperació Local), el Ministre per les Administracions Públiques i el Ministre d’Obres Públiques i Transport. Entre 2000 i 2004 fou Diputat en el Congrés per la circumscripció de Barcelona (portaveu d’Economia del Grup Parlamentari Socialista). Ha estat consultor del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), i de la Corporación Andina de Fomento (CAF). En l’actualitat és membre del Consell Assessor per la Reactivació Econòmica i el Creixement del govern de Catalunya des de 2011, i del Consell Assessor per la Transició Nacional des de 2013. Col·labora regularment amb La Vanguardia, L’Ebre, Catalunya Ràdio i 8TV.

Serà un honor, un plaer i un privilegi per al nostre institut rebre a Germà Bel el proper dilluns per impartir aquesta primera lliçó inaugural.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>