Sobre el dret a vaga de l’alumnat

 

Benvolgudes famílies,

els propers dies 7 i 8 d’octubre s’ha fet una crida a la vaga d’alumnat de Catalunya per part de les següent associacions d’estudiants que s’han agrupat en l’anomenada plataforma #Estudiants9N:

  • AJEC, Associació de Joves Estudiants de Catalunya
  • AEP, Associació d’Estudiants Progressistes
  • SEPC, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans

El manifest que han signat conjuntament i pel qual criden a la mobilització es pot consultar aquí.

Davant de la imminència de la convocatòria i de la previsible presentació de sol·licitud per part de l’alumnat del nostre centre, ens ha semblat oportú recordar als pares i mares el procediment pel qual queda regulada la no assistència d’alumnat d’educació secundària que s’adhereix a mobilitzacions d’estudiants.

Per començar s’ha de dir que el dret constitucional a la vaga està reconegut per als treballadors ( Reial Decret llei 17/1977), però no per als estudiants de cap tipus d’ensenyament. En el seu lloc, el Decret 279/2006, de 4 de juliol, sobre drets i deures de l’alumnat i regulació de la convivència en els centres educatius no universitaris de Catalunya, parla de la “inassistència col·lectiva a classe”, i ho fa prescrivint el següent:

“Article 32. Decisions sobre l’assistència a classe 
32.1 El consell escolar pot determinar que a partir del tercer curs de l’educació secundària obligatòria, les decisions col·lectives adoptades per l’alumnat, en relació amb la seva assistència a classe, no tinguin la consideració de falta ni siguin objecte de sanció quan la decisió sigui resultat de l’exercici del dret de reunió, hagi estat prèviament comunicada pel consell de delegats i delegades a la direcció del centre i es disposi de la corresponent autorització dels seus pares.
32.2 En els ensenyaments post-obligatoris, els reglaments de règim interior han de regular les condicions en què no s’han de considerar falta ni ser objecte de sanció les decisions col·lectives de l’alumnat sobre la seva assistència a classe, quan siguin resultat de l’exercici del dret de reunió i el consell de delegats i delegades ho hagi comunicat prèviament a la direcció del centre.
32.3 Els centres han de garantir el dret de l’alumnat que no desitgi secundar les decisions sobre l’assistència a classe a romandre al centre degudament atès.”

I, més recentment, el Decret 102/2010 d’autonomia de centres prescriu en l’article 24.2:

2. Les normes d’organització i funcionament del centre, a més del que preveu l’apartat e) de l’article 19.1, han de preveure mesures correctores referides a les faltes injustificades d’assistència a classe i de puntualitat. Així mateix, poden determinar que, a partir del tercer curs de l’educació secundària obligatòria, les decisions col·lectives adoptades per l’alumnat en relació amb la seva assistència a classe, en exercici del dret de reunió i prèviament comunicades a la direcció del centre i es disposi de la corresponent autorització dels pares, mares o tutors, no tinguin la consideració de falta. 

En el nostre centre aquesta regulació queda específicada clarament a través dels articles 210 a 212 corresponents al Títol VII de les NOFC (Normes d’Organització i Funcionament de Centre) aprovades pel Consell Escolar:

Art. 210.         Els alumnes tenen dret a manifestar amb llibertat, individual i col·lectiva, les seves opinions. En el marc d’aquesta llibertat, a partir de tercer curs d’ensenyament secundari obligatori les decisions col·lectives adoptades per l’alumnat en relació a la seva assistència a classe, no tindran la consideració de falta si compleixen els supòsits següents:
a)        Denunciar la vulneració dels seus drets com a alumnes i/o ciutadans, sempre que no es disposi de cap via legalment establerta per aconseguir aquesta finalitat.
b)        Reivindicar millores o canvis directament relacionats amb la qualitat de l’ensenyament, que no puguin ser resolts pels òrgans de gestió del centre.
c)        Són el resultat d’una manifestació col.lectiva o assemblea general.
d)        S’ha comunicat a la direcció del centre mitjançant escrit signat pel president/a de la junta de delegats i representants al consell escolar del centre, en un termini mínim de 3 dies d’antelació.
e)        Es disposa de l’autorització prèvia de pare/ mare o tutor/a.
Art. 211.         En cap cas, l’exercici d’aquest dret podrà vulnerar els drets de la resta de membres de la comunitat educativa.
Art. 212.         En qualsevol cas, el Centre garanteix el dret dels alumnes que vulguin assistir a classe, a romandre en el Centre, garantint que seran degudament atesos.

Per tant, en virtut del que disposen els articles esmentats, pertoca al centre desenvolupar normativament les situacions d’inassistència col·lectiva a classe per part dels alumnes i als pares i mares o tutors legals autoritzar o no la inassistència dels seus fills/es a les aules. Així doncs, és molt important que les famílies valoren adequadament la conveniència o no de signar aquesta autorització als seus fills/es, assumint de forma responsable les conseqüències d’interferència en el calendari lectiu del centre que la no assistència de l’alumnat pugui representar.

En cas de dubte o qualsevol mena d’aclariment al respecte preguem que us adreceu a la direcció del centre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>