Crònica de la visita al centre d’en Pedro Riera, autor de La tomba d’Aurora K.

pep riera 2 pep riera 1

 

El passat dijous, dia 11 de desembre del 2014, ens va visitar el conegut autor de novel·les i contes juvenils, Pedro Riera. Es tracta d’una activitat organitzada des del departament de llengües del nostre institut, amb la col·laboració de l’editorial Edebé.

Per qui no el conega, direm que el senyor Riera va nàixer a Barcelona el 1965, fill de pare català i mare italiana. Estudià Ciències de la Informació, treballà com a productor i realitzador de cinema, televisió i publicitat. La seua faena el va portar el 1997 a Bòsnia, on va residir dos anys en el transcurs de la Guerra dels Balcans i, allí, va trobar la seua actual esposa. De l’experiència en el país balcànic en sorgiren, anys després, algunes de les seues obres més destacades, com Ferides obertes (2004).

Però en aquest cas, Riera ens va visitar per explicar més extensament la seua obra La tomba d’Aurora K., publicada per primer cop aquest any, i que ha rebut el premi Edebé de literatura juvenil. La tomba d’Aurora K.

El llibre narra la història de l’Anna, una jove que viu en el rerefons de la guerra de Turència (referència a la Guerra dels Balcans) i del seu pare, que rep una carta anònima informant-lo que la seua mare era l’Aurora K. Aquesta carta el trasbalsarà, i hauran de recuperar-se junts, pare i filla, en una experiència insòlita en les terres turències de fa trenta anys.

La guerra de Turència, a l’igual que la balcànica, compta amb vàries faccions que s’enfronten per la seua supervivència, com són els urens contra els tàvars. Tot plegat, un interessant món que ens ofereix el barceloní, amb tocs tant balcànics com també ben occidentals.

Riera, que va explicar la història general del procés de creació del llibre, així com algunes curiositats que li van ocórrer a Bòsnia durant la seua estada, va atendre’ns i va contestar afablement algunes de les preguntes que li vam fer, algunes d’elles molt interessants. Entre d’altres coses, se li va preguntar pel seu passat al país balcànic, per les seues pròximes obres i per si pensa portar a la gran pantalla alguna de les seues obres, a la qual cosa va contestar que ell ho faria encantat, però que necessitaria una quantitat de diners, de la qual no en disposa.

A la xarrada vam assistir alumnat de 3r d’ESO, per als quals estava proposada la lectura de La tomba d’Aurora K. i alumnat de 2n de Batxillerat procedent de l’optativa de Literatura Castellana.

En acabar la conferència, Riera va traure el seu bolígraf per firmar alguns dels exemplars que l’alumnat, tant pròxim com sempre, li van atansar. L’escriptor, molt amablement, va escoltar-nos i va firmar-ne alguns.

El senyor Riera es va guanyar l’admiració i la simpatia de l’alumnat canareu.

Jordi Sancho Parra (2n Batx)

 

pep riera 3

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>