Observació de cel nocturn a 1rESO

 

Al final, va entrar els mestral i se va emportar tots els núvols que ens feien patir i vam poder gaudir amb l’observació. Van acudir 40 alumnes de 1r d’ESO i membres de les seves famílies.

Marià Cano ens va oferir una entretinguda i didàctica exposició sobre els estris que s’utilitzen en astronomia i les descomunals proporcions de l’Univers, tant quant a distàncies entre astres com entre diàmetres i volums.
Després, mentre Marià posicionava el telescopi, l’alumnat va utilitzar els planistels que havien construït a classe i vam conseguir identificar les constel·lacions, estrelles, galàxies i planetes que es podien observar: l’Ossa Major, l’Ossa Menor, el Lleó, Orió, Taure, la nebulosa d’Andròmeda, Júpiter, Sirius, Castor i Pollux, …

Amb el telescopi posicionat, tothom vam poder observar els cràters i mars de la Lluna, que estava en creixent; i després, amb gran emoció, vam contemplar Júpiter amb les mateixes 4 llunes aliniades que va descobrir Galileu cap al 1610 amb el seu rudimentari telescopi. Aquest descobriment va ser un dels factors que van contribuir a que Galileu proposés que la Terra no era el centre de tot l’Univers, donat que Júpiter també tenia 4 astres que giraven al seu voltant (Ganimedes, Cal·listo, Ió i Eruopa).

(Aquesta imatge no és nostra, però s’assembla molt al que vam veure)
Podeu veure les imatges d’aquella nit al següent enllaç.

Anna Valle – Cap de Departament de Ciències

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>