Projecte Cooperativa Ecològica

ecojoves_1 ecojoves_2 ecojoves_3

Enguany un grup d’alumnes de quart d’ESO ha participat d’un nou projecte vinculat a la creació d’una cooperativa de productes ecològics.

Un grup de quinze alumnes de quart d’ESO i set professors hem participat en el Projecte Cooperativa Ecològica de l’Institut Sòl-de-Riu.

L’objectiu ha estat fomentar el treball cooperatiu, responsable i interdisciplinar, així com conscienciar sobre el respecte al medi ambient, aprofundir en la cultura de la sostenibilitat i  de la terra. Per tal d’aconseguir-lo s’han implicat diverses matèries (instrumentals, optatives de disseny, de ciències naturals i de tecnologia). Hem treballat la creació de la cooperativa (estatuts, màrqueting, disseny, logotip…) i el treball a l’hort (mesures, eines, plantació…).

La base del treball gira al voltant del conreu de l’hort i del jardí. En un primer moment s’ha parcel·lat  i preparat la terra per al conreu, s’han seleccionat verdures i hortalisses de temporada per a la posterior comercialització i venda. L’alumnat ha participat activament de tot el procés, ha adobat la terra, ha plantat, ha regat … i n’ha tingut cura durant tot el procés fins a la comercialització. A més, durant tot el curs l’alumnat ha pogut reflexionar sobre el seu procés d’aprenentatge mitjançant els diaris d’aula que cada trimestre ha redactat en una de les tres llengües: català, castellà i anglès.

Durant el curs hem realitzat dues sortides, la primera a l’ermita del Remei per tal de recollir herbes aromàtiques per fer-ne essències per a l’elaboració de sabó natural. També vam aprofitar el dia per plantar espígol, orenga, romer i timonet a l’esplanada de l’ermita. Després de l’esforç, vam gaudir d’un bon esmorzar i d’una posada en comú per intercanviar diversos punts de vista sobre els pros i els contres del projecte.

L’altra sortida va ser als Vivers Centrals per conèixer, detalladament, diferents processos: el conreu de tarongers, l’empelt, el trenat…. Va ser una experiència molt agradable i ens vam sentir molt ben acollits.

Una activitat especialment gratificant, va ser la visita a l’hort i al jardí del centre dels ancians de la residència l’Onada. L’alumnat els anava explicant com treballaven i els convidats els donaven consells i aplaudien la iniciativa i la bona acollida rebuda. Com a comiat se’ls van oferir productes de l’hort.

Amb aquest projecte s’ha intentat acostar l’alumnat al món real des d’una perspectiva diferent i innovadora.

El recull de les activitats realitzades al llarg del curs les podreu trobar a https//www.facebook.com/ecojoves15

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>