Sortida de camp a la Serra d’Irta

IMG_20150520_093228952 IMG_20150520_125119275

El departament de ciències va organitzar una sortida per a l’alumnat de biologia de 4t d’ESO i 1r de batxillerat el passat 20 de maig. Trenta alumnes i tres professors vam tindre l’oportunitat de compartir l’experiència i gaudir d’un entorn privilegiat en un dia de sol i temperatura agradable. La visibilitat era alta i això va permetre fins i tot poder veure les illes Columbretes, una Reserva Natural formada per un conjunt d’illes volcàniques, que es troben davant de la costa de la província de Castelló.
Per què vam triar fer aquesta sortida a la Serra d’Irta? Vam pensar en els espais naturals propers a Alcanar i que encara no hagueren visitat. En cursos anteriors havien estat al Parc Natural del Delta de l’Ebre o als Ports, però no coneixien la Serra d’Irta. La Serra d’Irta està protegida amb la figura de Parc Natural i Reserva Marina des de l’any 2002. Està situada al nord-est de la província de Castelló, a la comarca del Baix Maestrat, i ocupa part dels termes municipals de Peníscola, Alcalà de Xivert-Alcossebre i Santa Magdalena de Pulpis. Nosaltres vam visitar una part del parc que pertany al municipi de Peníscola.

Per què es mereix una visita la Serra d’Irta? Es tracta d’una serra quasi verge de 13 km de longitud paral•lela i limítrof amb la costa. Perquè ens adonem de la seva importància, Leonor, la guia del Parc Natural, ens descriu la Serra d’Irta com “la darrera serra pràcticament sense edificar des de França fins al cap de Gata (Almeria)”. Potser la no existència de llargues platges d’arena va fer que les especulacions estigueren més concentrades al voltant del nucli urbà i aquest indret poguera arribar a l’any 2002 amb només unes poques construccions aïllades de dimensions respectuoses amb l’entorn. La seva accessibilitat amb camins de terra també va ajudar a dificultar l’entrada massiva de turistes que contribuirien a malmetre l’espai natural. Així, molta de la gent que hi accedeix ho fa amb bicicleta o a peu, com nosaltres vam fer. Podeu consultar el següent fullet amb molta informació sobre el Parc Natural:
http://www.citma.gva.es/web/pn-serra-d-irta

Recomanem aquesta sortida als lectors? L’alumnat que va participar en la sortida ha opinat sobre l’experiència al fòrum creat i tothom coincideix en que recomanarien fer la sortida a altres companys o grups del centre, inclòs la tornarien a fer. Han estat molt contents de descobrir aquest lloc tan proper i desconegut i poder gaudir dels paisatges presents a la Serra d’Irta. També han expressat alguns inconvenients com que han trobat a faltar algun lloc on prendre un gelat o un refresc, no haver observat la fauna existent al lloc o fer la ruta caminant. Juntament amb tots els participants de la sortida recomano aquesta passejada a tothom.

Azucena Serrat , professora de biologia

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>