Xerrada de Marta Sans i Lluís Sala

 

Enguany hem encetat el Cicle de Xerrades d’Orientació Acadèmica, Universitària i Científica el dia 21 de desembre amb la presència al nostre centre de Marta Sans i Lluís Sala. A la xerrada hi van assistir l’alumnat de 1r i 2n dels Batxillerats Científic i Tecnològic i l’alumnat de 4t d’ESO que cursa optatives de Física i Química i Biologia i Geologia.

 Marta Sans va acabar el Batxillerat Científic a l’Institut Sòl-de-Riu el 2006 i és Llicenciada en Química per la UAB, Màster en Ciències, Química i Tecnologia de la UAB, Màster en Experimentació Química de la UAB i Doctora en Química Orgànica (Excel·lent Cum Laude). Ha realitzat estades de recerca al CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas), i a les universitats de Toulouse, Santiago de Compostela i de Barcelona. És autora de diverses publicacions a revistes científiques de Química, presentacions de pòsters, xerrades a simpòsiums científics, conferències, professora de Química a alumnes de màster … Ha treballat a KERN PHARMA, S.L., de Terrassa, al Departament de Química de la UAB, a l’Institut de Recerca Química de Catalunya, i ara treballa al CUI (CENTER FOR ULTRA-FAST IMAGING) de la Universitat d’Hamburg, a Alemanya.

A banda d’explicar el seu itinerari en sortir del nostre centre i la feina que desenvolupa a la Universitat d’Hamburg, també va parlar del seguit de decisions que s’han d’anar prenent i com aquestes influeixen a tots els nivells en la vida laboral i personal. Marta va fer incidència en la importància de la formació completa de l’alumnat com a ciutadans, pel fet que quan t’has de relacionar amb gent d’un nou entorn, has de poder conversar de diferents temes i tenir una opinió formada per a poder participar en totes les converses. Lligat amb això, va donar importància al treball diari en els estudis de batxillerat, encara que siga de matèries que no són les que en un principi necessitaràs per als teus estudis posteriors, fent un esment especial a l’anglès. Va valorar els pros i contres del món de la investigació i del món de l’empresa, i els avantatges i inconvenients de sortir a l’estranger a treballar.


Lluís va acabar el batxillerat tecnològic a l’Insitut Sôl-de-Riu el 2002 i és Enginyer Tècnic en Telecomunicacions, especialització en Telemàtica per la UPC i Enginyer Superior en Telecomunicacions, especialització en Gestió d’Empreses de Telecomunicacions, per la UPF. A més és Màster en Gestió de l’Enginyeria, especialització en Gestió de Desenvolupament de Tecnologia, per la Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Ha treballat com a gestor de projectes en empresa de desplegament de fibra òptica (FOC Fibra i Sistemes), com a tècnic de sistemes a Telefònica S.A. i com a gestor de projectes en el festival danès MADE (voluntariat). En l’actualitat, resideix a Dinamarca, on treballa i escriu la tesi sobre el pla de negocis de la seua pròpia empresa.

 En la seva exposició, Lluís també ens va explicar els estudis, decisions i passos que l’han portat fins on està ara. Lluís va voler fer arribar a l’alumnat la idea que, tot i que un alumne de batxillerat de vegades no té clar quin itinerari serà el més adequat per a les seues aptituds i gustos, hi ha diferents camins entrellaçats que permeten, a posteriori, saltar d’una branca a una altra fins a arribar a trobar l’opció que més s’aproxima al que un vol ser. També va fer esment de la necessitat del domini de la llengua anglesa i l’aprofitament de les diferents opcions que hi ha per a la formació en anglès, com les beques del MEC que permeten l’estada a Anglaterra durant 3 o 4 setmanes per a l’aprofundiment de l’estudi de l’idioma. Per una altra banda, ens va explicar com funciona la formació postuniversitària a Dinamarca, on pots estudiar debades qualsevol màster, només en presentar la titulació universitària corresponent i un document de certificació en llengua anglesa, com el FIRST o equivalent.

 Com altres vegades, tant un com l’altre es van mostrar contents i agraïts de l’oportunitat de poder tornar al nostre centre a portar a terme una activitat d’aquest tipus. Tots dos van aplaudir la idea i van dir que els hagués agradat que aquestes activitats també s’haguessen pogut desenvolupar quan ells estudiaven. En aquella època, la vida del nostre centre era molt curta i encara no comptàvem amb tanta oferta d’exalumnes  llicenciats com tenim ara.

Per una altra banda, com també ja va sent costum, l’alumnat es va mostrar molt interessat en la xerrada i va participar activament en la part final plantejant diferents qüestions a ambdós ponents, que van respondre de manera molt propera i entenedora.

Anna Valle – Cap de Departament de Ciències.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>