1r de Batxillerat visita l’exposició sobre Ramon Llull al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i el Parlament de Catalunya.

 

El passat dijous 17 de novembre (Dia Mundial de la Filosofia, establert per la UNESCO per recordar la mort de Sòcrates) l’alumnat de 1r de Batxillerat va visitar l’exposició “La màquina de pensar. Ramon Llull i l’Ars combinatoria”, emmarcada en la celebració del 700 aniversari de la seva mort.

L’Ars combinatoria és un mètode inventat pel filòsof que pretén assolir un saber universal mitjançant un complex mecanisme de figures geomètriques i símbols que es combinen amb conceptes i lletres. L’exposició fa un recorregut per la vida i obra de Ramon Llull, ens apropa al seu univers ric i variat, cosmopolita: va viatjar per Orient i Occident. Va escriure més de 250 obres en diferents llengües: català, llatí i àrab. El seu pensament, conegut com Ars magna, interrelaciona tots els sabers del seu temps: astronomia, filosofia, teologia, lògica, medicina, etc. Va fomentar el diàleg entre les tres gran religions: cristiana, jueva i àrab. Podem considerar-lo com un precursor del pensament en xarxa.
Diferents pensadors, passats i actuals, han tingut com a referent l’obra de Ramon Llull, així a l’exposició podem trobar obres de Giordano Bruno, Gottfried Wilhem Leibniz, Agrippa von Nettesheim, Italo Calvino, Jacint Vergader, Antoni Tàpies o Francesc Pujols entre molts altres que han pensat i repensat a Llull.
En quedem amb aquesta afirmació de Ramon Llull: “Tot filòsof pot ser un bon mecànic”, entenent el pensament com l’Ars combinatoria.
Us recomanem que visiteu l’exposició que romandrà al CCCB fins l’11 de desembre.
Per la tarda vam anar a visitar el Parlament de Catalunya. Asseguts a l’hemicicle, la guia ens va explicar la història de l’edifici, des de la guerra de Successió, la pèrdua del govern de la Generalitat amb Felip V l’any 1714 i el Decret de Nova Planta, la recuperació l’any 1932 amb la Segona República, fins l’any 1938 i el restabliment del Parlament a partir del 1980. Després ens va mostrar el saló rosa, el saló gris, el saló dels canelobres i el quadre d’Antoni Tàpies.
L’edifici va tenir diferents usos: primer arsenal de la Ciutadella,  després palau d’estiu de la reina Mª Cristina, tot i que no va anar mai, va ser llavors quan es va decorar amb sumptuositat i luxe; caserna militat i museu municipal; en l’actualitat, novament seu del Parlament de Catalunya.
L’alumnat va escoltar amb interès i la guia ens va felicitar per l’atenció i respecte que van mostrar en tot moment.
Va ser un dia complert, van gaudir d’una jornada enriquidora culturalment i vivencialment a Barcelona, una gran ciutat amb moltes històries per contar i gaudir.
Joana Subirats Àlvarez
Professora de filosofia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>