Visita científica de l’alumnat de 4tPRI al nostre institut.

 

Aquests dies es celebra arreu de Catalunya les activitats de promoció científica de la Setmana de la Ciència 2017. Però al nostre institut, a banda d’altres accions de difusió en la línia de promoció de les vocacions científiques del pla STEMcat, els 23 i 30 d’octubre ens vàrem avançar una mica rebent la visita de l’alumnat de 4t de Primària de l’Escola Joan Baptiste Serra que aquest trimestre estan treballant el tema de l’Univers en la matèria de medi natural.

A petició de les mestres tutores de 4t i en col·laboració amb el Departament de Ciències i el Departament de Matemàtiques del nostre centre, vàrem organitzar una petita visita de 1h de durada durant dos dies per distribuir els quatre grups d’alumnes. Durant la visita, acompanyats del nostre professor Marià Cano, l’alumnat va poder recórrer les instal·lacions principals del centre (cafeteria, pati, hort, gimnàs, saló d’actes, aules, laboratoris i aules específiques com l’aula de dibuix o el taller mecànic).

 D’aquesta manera l’alumnat que rebrem d’aquí a dos cursos va tenir un primer contacte amb “l’escola dels grans” com en diuen els xiquets i xiquetes (val a dir que el que més els va agradar va ser la cafeteria!). Aquests contactes de coneixement mutu són molt importants ja que permeten que el nostre futur alumnat perdi una mica la temor al canvi d’etapa, que sempre genera il·lusió però també incertesa i angoixa.

 Als laboratoris de Física i Química, així com de Biologia i Geologia, l’alumnat va poder veure l’instrumental bàsic amb el quals es realitzen els experiments i pràctiques de les matèries de ciències al nostre institut. La visita va finalitzar al saló d’actes amb una sessió de preguntes obertes i dubtes que tenien els xiquets.  L’alumnat curiós per naturalesa, va realitzar moltes preguntes, fantàstiques i molt interessants com ara:

 • D’on va sortir el Sol ?
 • Com és de gran el Sol?
 • Com neix una estrella?
 • Es pot anar a l’espai sense entrenar tant?
 • Es pot viure fora de la Terra?
 • Com es passa la capa atmosfèrica?
 • Per què hi ha nits que la LLuna brilla?
 • A l’espai com passa el temps?
 • Què és un estel cadàver?
 • Què són els nans marrons?
 • Què és el temps?
 • Fora de l’espai, a banda de l’espai, què hi ha?
 • Hi ha vida fora de la Terra?
 • Quantes estrelles hi ha?
 • A banda dels planetes del sistema Solar hi ha altres planetes?
 • De què estem fets?
 • Quants anys té la Lluna?
 • Quan es va formar la Terra?
El professor Marià Cano, Cap de Departament de Matemàtiques però físic de formació, va intentar respondre les preguntes de resposta coneguda indicant als xiquets i xiquetes que les més interessants són precisament aquelles de les quals no en sabem la resposta. En no saber-ne la resposta, l’esperit científic busca i busca sense descans possibles explicacions que ens porten a nous descobriments, noves tecnologies, però sobretot a noves preguntes.

[En aquest adreça trobareu l’enllaç a la notícia del blog de l’escola: http://agora.xtec.cat/ceip-jbserra-alcanar/general/visita-dels-alumnes-de-4t-a-lies-sol-de-riu/]

Encara no hi ha comentaris.

Deixa un comentari