Crònica xerrada Amanda Ulldemolins, ‘L’estàndard a les Terres de l’Ebre’

 

El dia 19 de gener el Departament de Llengües va organitzar una xerrada al saló d’actes a càrrec  d’ Amanda Ulldemolins , una professora  canareva  que està preparant la seva tesi doctoral  en Filologia Catalana a la UAB.

L’ exalumna  del nostre centre ha estat treballant a la Universitat de Carolina del Nord als Estats Units i s’ha especialitzat en l’estudi de la nostra variant dialectal, el nord-occidental de transició . Aquest tema ,“l’estàndard a les Terres de l’Ebre”  és el que ha tractat davant l’alumnat de 1r. i  2n. els quals  han participat també en el posterior debat.

Primerament es va parlar de la relació del nostre registre col·loquial i les seves interferències amb l’estàndard així com  la seva presència en els mitjans de comunicació. Per exemple es va constatar que hi ha poques veus occidentals  a TV3 .

Després es van tractar les formes pròpies del tortosí com ara els plurals amb  – ns (hòmens) els numerals (Dèsset o dèneu), els demostratius com “este” i també els possessius com “mon , ton o son “. En acabar va tractar la morfologia verbal, especialment l’ús del subjuntiu ,p. ex. “tingue”. Per finalitzar vam posar exemples del lèxic distintiu de la nostra zona com  “joguet, menut, faena …”

Va ser una xerrada distreta, molt agradable i interessant que va obrir els ulls al nostre alumnat que en bona part desconeixia que formes habituals de la seva parla són ben correctes i que per tant, hem d’utilitzar també en els nostres escrits.

Josep Lluis Agudo Juan, professor de llengua i literatura catalana

Encara no hi ha comentaris.

Deixa un comentari